• Strona główna
  • OFERTA
    • Konsultacje
    • Wsparcie indywidualne
    • Indywidualny plan żywienia
    • Plany żywienia
    • Dla firm
  • O MNIE
  • Dominika Parzonka psychodietetyk

  • SKLEP
  • KONTAKT
0

Dominika Parzonka psychodietetyk

Uncategorized

Wzmacniaj odporność!

19 lipca, 2019

Owoce w Piramidzie opracowanej przez IŻŻ w Warszawie stanowią ważny składnik naszej codziennej diety.  Warto zadbać o ich codzienną podaż z kilku względów:

  • mają niską kaloryczność
  • są źródłem węglowodanów
  • dostarczają nam błonnika
  • są źródłem składni­ków mineralnych i witamin
  • są cennym źródłem fitozwiązków, które wykazują podobne cechy do witamin, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować
  • są źródłem związków o działaniu przeciwutleniają­cm (polifenole, witaminy A i C, karotenoidy, tokoferole, kwasy organicz­ne, selen, wapń, glutation, chlorofil, indole, fityniany)

Prozdrowotne właściwości owoców bogatych w przeciwutleniacze wykorzystuje się w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, ta­kich jak miażdżyca czy cukrzyca ale również znajdują zastosowanie w budowaniu naszej odporności.

Mamy lipiec miesiąc w którym maliny są dostępne w każdym sklepie czy przydrogowym straganieJ O odporność warto dbać cały rok a nie tylko w okresie zimowym. Tym wpisem chciałabym przybliżyć Wam wartość odżywczą jaką odznaczają się malinyJ

Właściwości lecznicze owoców maliny znane były już w Starożytności. Ich uprawą zajmowali się starożytni Grecy i Rzymianie. W leczeniu wykorzystywane są nie tylko owoce ale również suszone liście i pędy. W przeziębieniach wirusowych, bakteryjnych, w chorobach nerek wykorzystuje się napary oraz syropy z uwagi na łączące w sobie działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne. Na rynku europejskim i światowym Polska znajduje się w czołówce producentów maliny właściwej.

Właściwości prozdrowotne determinowane są oczywiście składem chemicznym. Owoce malin są bogatym źródłem:

  • witaminy C, E, A, B1, B2 i B6 (wpływają korzystnie na układ odpornościowy)
  • składników mineralnych wapnia, potasu, żelaza, miedzi czy cynku (żelazo i miedz mogą wspomóc leczenie anemii, cynk wchodzi w skład ponad 80 enzymów, potas i magnez uszczelniają naczynia krwionośne oraz tonizują pracę serca, dodatkowo potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz pobudza wydzielanie insuliny, mangan jest potrzebny do prawidłowej przemiany materii)
  • zawierają również dużą ilość pek­tyn, substancji śluzowatych i błonnika (7%) (co wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego)
  • są naturalnym źródłem polifenoli: kwasów fe­nolowych, antocyjanów, flawonów, tanin i β-sitosteroli

W owocach całkowita zawartość polifenoli wynosi 140–662 mg/100g świeże­go produktu, z kolei zawartość antocyjanów się­ga 40–100 mg/100g świeżego produktu czy soku. Na całkowitą zawartość wyżej wymienionych związków mają wpływ czynniki genetyczne i środowiskowe. Maliny są również bogatym źródłem elagotanin. Kwas elagowy oprócz właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Zawartość zależy od odmiany malin i waha się w granicach 38-118 mg/100 g świeżego produktu.

Specyficzny smak i zapach malin zawdzięczamy ponad 70 związkom aromatycznym których głównym składnikiem jest keton malinowy (C10H12O2). Wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym i w aromatach spożywczych. Keton malinowy ma podobną strukturę do dwóch innych substancji wspomagających odchudzanie (synefryny i kapsaicyny) sugeruje się, że działa podobnie.

Dużym plusem jest wszechstronność zastosowania owoców malin, można spożywać je na surowo i w postaci przetworów takich jak: dżemy, marmo­lady, konfitury, soki, syropy, nalewki, wina oraz dodatków do ciast, lodów czy deserów.

Cieszmy się ich smakiem, zachwycajmy kolorem i korzystajmy z wartości odżywczej! Na zdrowieJ

Literatura:

  1. Ewelina Dymarska, Alina Grochowalska, Hanna Krauss, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4): 297-307.
  2. Mirosława Krauze-Baranowska, Magdalena Majdan, Marta Kula.  Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych. Postępy Fitoterapii 1/2014
  3. Bogna Gryszczyńska, Maria Iskra, Agnieszka Gryszczyńska, Magdalena Budzyń.Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych. Postępy Fitoterapii 4/2011
  4. Alicja Baranowska, Katarzyna Radwańska, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska. Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.). Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 406-409
0 Comments
Udostępnij

Zostaw komentarz Anuluj komentarz

Może Ci się także spodobać

19 lipca, 2019

MUST HAVE w Twojej spiżarni!

19 lipca, 2019

Dzień zaczynam od śniadania!

  • Wsparcie indywidualne
  • Konsultacje dietetyczne
  • Plany żywienia
  • Kontakt

Dominika Parzonka Psychodietetyk | Polityka prywatności | Regulamin sklepu | Regulamin newslettera Site Powered by Pix & Hue.