
Owoce w Piramidzie opracowanej przez IŻŻ w Warszawie stanowią ważny składnik naszej codziennej diety. Warto zadbać o ich codzienną podaż z kilku względów:
- mają niską kaloryczność
- są źródłem węglowodanów
- dostarczają nam błonnika
- są źródłem składników mineralnych i witamin
- są cennym źródłem fitozwiązków, które wykazują podobne cechy do witamin, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować
- są źródłem związków o działaniu przeciwutleniającm (polifenole, witaminy A i C, karotenoidy, tokoferole, kwasy organiczne, selen, wapń, glutation, chlorofil, indole, fityniany)
Prozdrowotne właściwości owoców bogatych w przeciwutleniacze wykorzystuje się w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca czy cukrzyca ale również znajdują zastosowanie w budowaniu naszej odporności.
Mamy lipiec miesiąc w którym maliny są dostępne w każdym sklepie czy przydrogowym straganieJ O odporność warto dbać cały rok a nie tylko w okresie zimowym. Tym wpisem chciałabym przybliżyć Wam wartość odżywczą jaką odznaczają się malinyJ
Właściwości lecznicze owoców maliny znane były już w Starożytności. Ich uprawą zajmowali się starożytni Grecy i Rzymianie. W leczeniu wykorzystywane są nie tylko owoce ale również suszone liście i pędy. W przeziębieniach wirusowych, bakteryjnych, w chorobach nerek wykorzystuje się napary oraz syropy z uwagi na łączące w sobie działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne. Na rynku europejskim i światowym Polska znajduje się w czołówce producentów maliny właściwej.
Właściwości prozdrowotne determinowane są oczywiście składem chemicznym. Owoce malin są bogatym źródłem:
- witaminy C, E, A, B1, B2 i B6 (wpływają korzystnie na układ odpornościowy)
- składników mineralnych wapnia, potasu, żelaza, miedzi czy cynku (żelazo i miedz mogą wspomóc leczenie anemii, cynk wchodzi w skład ponad 80 enzymów, potas i magnez uszczelniają naczynia krwionośne oraz tonizują pracę serca, dodatkowo potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz pobudza wydzielanie insuliny, mangan jest potrzebny do prawidłowej przemiany materii)
- zawierają również dużą ilość pektyn, substancji śluzowatych i błonnika (7%) (co wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego)
- są naturalnym źródłem polifenoli: kwasów fenolowych, antocyjanów, flawonów, tanin i β-sitosteroli
W owocach całkowita zawartość polifenoli wynosi 140–662 mg/100g świeżego produktu, z kolei zawartość antocyjanów sięga 40–100 mg/100g świeżego produktu czy soku. Na całkowitą zawartość wyżej wymienionych związków mają wpływ czynniki genetyczne i środowiskowe. Maliny są również bogatym źródłem elagotanin. Kwas elagowy oprócz właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Zawartość zależy od odmiany malin i waha się w granicach 38-118 mg/100 g świeżego produktu.
Specyficzny smak i zapach malin zawdzięczamy ponad 70 związkom aromatycznym których głównym składnikiem jest keton malinowy (C10H12O2). Wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym i w aromatach spożywczych. Keton malinowy ma podobną strukturę do dwóch innych substancji wspomagających odchudzanie (synefryny i kapsaicyny) sugeruje się, że działa podobnie.
Dużym plusem jest wszechstronność zastosowania owoców malin, można spożywać je na surowo i w postaci przetworów takich jak: dżemy, marmolady, konfitury, soki, syropy, nalewki, wina oraz dodatków do ciast, lodów czy deserów.
Cieszmy się ich smakiem, zachwycajmy kolorem i korzystajmy z wartości odżywczej! Na zdrowieJ
Literatura:
- Ewelina Dymarska, Alina Grochowalska, Hanna Krauss, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4): 297-307.
- Mirosława Krauze-Baranowska, Magdalena Majdan, Marta Kula. Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych. Postępy Fitoterapii 1/2014
- Bogna Gryszczyńska, Maria Iskra, Agnieszka Gryszczyńska, Magdalena Budzyń.Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych. Postępy Fitoterapii 4/2011
- Alicja Baranowska, Katarzyna Radwańska, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska. Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.). Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 406-409